woensdag 24 juli 2013

Nederlands zeilschip Astrid op de rotsen

Het Nederlandse zeilschip Astrid is woensdag 24 juli 2013 op de rotsen gelopen bij de Ierse kustplaats Cork. De Ierse kustwacht heeft met behulp van helikopters en reddingsboten de 30 opvarenden van boord gehaald. Het zeilschip liep op de rotsen bij de kustplaats Cork en is daar in twee stukken gebroken. Volgens de kustwacht is het schip zinkende en kan het als verloren worden beschouwd. Er ontstonden problemen met de 'Astrid' vanwege de weersomstandigheden en het uitvallen van de motor. De Royal National Lifeboat Institution (RNLI) bevestigt dat de Astrid onvoldoende motorvermogen had en door een sterke zuidelijke wind in de richting van de rotsen werd gedreven. Er stonden golven van twee meter hoog bij windkracht 5-6 BF.










De Astrid is in 1918 in Scheveningen gebouwd als vrachtschip onder de naam W.U.T.A., een afkorting van Wacht Uw Tijd Af. Het kwam daarna in Zweedse handen en heette vanaf dat moment Astrid. In 1975 kwam het schip onder Libanese vlag met een trieste afloop: het werd volledig uitgebrand teruggevonden in Engelse wateren. De Britten restaureerden de tweemaster tot trainingsschip voor jongeren. In 1998 was het weer terug in Nederland om dienst te doen als luxe zeilschip.


Het bergingsteam met spullen die afkomstig zijn van de Astrid, met inbegrip van de scheepsbel, het stuurwiel en het kompas. Eerder is ten onrechte gemeld dat deze zaken gestolen waren.


NOS: 24 juli 2013: Nederlands zeilschip op de rotsen
Volkskrant 24 juli 2013: Nederlands zeilschip breekt in tweeën voor Ierse kust
Transportnieuws 24 juli 2013: Nederlands zeilschip 'Astrid' op de rotsen
Omroep Zeeland 25 juli 2013: Schade tallship Astrid wordt vrijdag duidelijk
NU.nl 26 juli 2013: Berging Nederlands zeilschip bij Cork duurt weken
NOS 31 juli 2013: Wrak gezonken zeilschip Astrid leeggeroofd
Zwitserw Martiem 11 september 2013: Zeilschip Astrid weer boven water gehaald
Volkskrant 13 september 2013: Zeilschip Astrid onherstelbaar beschadigd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten